Nieuws
“Al 43 jaar in het afval: De inspirerende loopbaan van Ton van der Giessen”
Na 50 jaar, waarvan 43 in de sector en 14 jaar bij Van Werven gaat Ton van der Giessen met pensioen, althans …. Bij van Werven!
Als één van de eerste opdrachtgevers van Vangnedt, blikken Eric Kole en Jan Wieger de With nog een keer terug op meer dan 10 jaar samenwerking met Ton van der Giessen en Van Werven.
Loopbaan in vogelvlucht
Ton is zijn loopbaan begonnen in de logistiek als heftruckchauffeur, en is vervolgens als vertegenwoordiger bij Zegwaard in de afvalsector beland. De eerste 3 jaar bij Zegwaard heeft hij vooral koude acquisitie gedaan. Uiteindelijk is hij via Boon (salesmanager) en Van Gansewinkel (sales directeur) in 1996 terecht gekomen bij Watco. Samen met nog 3 andere collega’s kregen ze de opdracht om afval- en papierbedrijven over te nemen. In de 5 volgende jaren zijn er ca. 40 overnames gedaan. Door de samenvoeging van Watco en BFI in Nederland ontstond in 2001 SITA. Daar begon hij als regiodirecteur en werd daar uiteindelijk verantwoordelijk voor SITA Nederland. Eind 2008 is hij daar gestopt en heeft in 2009 Sinestesia opgericht. In principe had Ton daar twee opdrachtgevers. Eerst SITA Duitsland en daarna Van Werven. Na een jaar als interim-directeur voor de plastic recycling activiteiten bij Van Werven actief te zijn geweest, is Ton fulltime overgestapt naar Van Werven. Daar heeft hij vervolgens nog 13 jaar als algemeen directeur/CEO gewerkt tot aan zijn recente pensioendatum.
We laten Ton aan het woord.
Episode Van Werven
“Mijn eerste kennismaking met Van Werven was met Wilfred van Werven. Wilfred vroeg of ik eens naar hun plastic recycling activiteiten wilde kijken. Hij zei ‘we doen dat nu 4 jaar en het is moeilijk om het rendabel te krijgen. Moeten we daar nu mee verder gaan of niet’. Ik heb toen vooral gekeken naar het businessmodel en op welke manier ze meer zekerheid konden krijgen voor de afzet van recyclaat. Want in 2010 was er nauwelijks nog iemand die überhaupt aan het toepassen van recyclaat dacht. In mijn advies heb ik toen aangegeven dat ze nog minimaal gedurende 1 jaar een aantal zaken moesten uitproberen en dan pas besluiten of ze ermee zouden moeten stoppen of niet. Vervolgens zeiden ze, geloof je je eigen advies? Ja? Dan moet je ons gedurende dat jaar maar helpen als directeur van deze activiteit. Na dat eerste jaar kreeg ik de vraag of ik wellicht voor meerdere jaren de periode tussen de tweede en de derde generatie van de familie als algemeen directeur zou willen invullen. Een rol die ik graag met beide handen heb aangepakt.”
“Toen ik als algemeen directeur bij Van Werven in dienst kwam was de opdracht die ik kreeg gericht op het professionaliseren en laten groeien van het bedrijf en kijken op welke plek de 3e generatie vooral gelukkig zou zijn. Dat is organisch gegaan. Ik had een stip op de horizon en de weg daarnaartoe is gaandeweg gebaand. Dat kan je nooit van tevoren helemaal uitstippelen. Interne en externe omstandigheden bepalen mede de route. In mijn interim jaar had ik wel gezien dat er veel potentie in de onderneming zat en had ik de onderneming, de aandeelhouders en de mensen die er werken beter leren kennen. En andersom ook natuurlijk. Anders hadden ze niet zomaar dat stokje aan mij overgedragen. In de 13 jaar waarin ik leiding mocht geven aan Van Werven was ik de enige statutair directeur van de holding. Anders gezegd, ze gaven het familiekapitaal wel volledig aan iemand anders in handen. Daarvoor is wederzijds vertrouwen nodig. De overdracht van Ome Jan van Werven aan mij vond plaats tijdens het 65-jarig jubileumfeest. Op de vraag hoe ik de toekomst zag bij Van Werven antwoorde ik dat over 10 jaar bij het 75-jarig bestaan Van Werven 2x zo groot zou zijn. Op dat moment was ik denk ik de enige persoon die dat geloofde.”
“Maar het allermooiste was wel de samenwerking binnen Van Werven met een prachtige groep van mensen. Dat was eigenlijk 14 jaar lang het hoogtepunt! Een heerlijk bedrijf en daarmee ook de mooiste tijd uit mijn arbeidsleven.”
Hoogtepunten en samenwerken
“Er waren meerdere hoogtepunten bij Van Werven. Bijvoorbeeld de internationalisering van de plastic recycling activiteiten en het bouwen van een hele nieuwe locatie in Polen. Zo’n proces begint dan gewoon in een restaurant met een bekende zakelijke relatie. Al brainstormend besloten we het plan eens verder uit te werken en een paar jaar verder staat er dan ineens een heel nieuw plastic recyclingbedrijf. Erg leuk om te doen. Zeker met een fijne groep van mensen om je heen. Maar ik heb ook ervaren dat ik het lobbywerk toch ook erg leuk heb gevonden. Met ambtenaren en bewindvoerders aan tafel discussiëren over wet- en regelgeving die de circulaire economie stimuleert. Door je betrokkenheid word je dan ineens gevraagd om met de koning en de koningin mee te gaan met een handelsmissie. Maar ook in landen als Kenia, India, Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië heb ik mogen meedenken hoe het businessmodel voor plastic recycling aldaar kon worden vormgegeven. Maar het allermooiste was wel de samenwerking binnen Van Werven met een prachtige groep van mensen. Dat was eigenlijk 14 jaar lang het hoogtepunt! Een heerlijk bedrijf en daarmee ook de mooiste tijd uit mijn arbeidsleven.”
“Waarom het zo goed klikte met Van Werven? Toen ik 6 jaar was woonde ik wel bij mijn ouders in de stad, maar eigenlijk ben ik 6 dagen in de week opgegroeid op een boerderij. Daar woonde mijn beste vriend. Ik schrik dus niet van een paar houten klompen. Zelf heb ik er ook een heleboel versleten. En het meehelpen op de boerderij in mijn blauwe overal heeft mij mede gevormd op een manier dat ik de cultuur van de mensen bij Van Werven begrijp. Harde werkers met een no nonsens mentaliteit.”
“Maar zonder die ‘opleiding en opgedane ervaring’ bij Watco en SITA was het me ook niet gelukt. Watco was natuurlijk een beetje een wilde tijd met al die overnames in een korte periode. SITA was veel meer gestructureerd met businessmodellen, organogrammen en budgetprocessen. Vanuit mijn ervaring heb ik wel geleerd dat een budget richting geeft, maar dat je niet te veel tijd aan het opstellen ervan moet besteden. De cijfers zijn de resultanten van de beslissingen die je in de maand ervoor genomen hebt. Je kan wel zeer gedetailleerde budgetten opstellen, maar de omstandigheden veranderen en je bent alleen maar druk om te verklaren waarom het anders is dan je had gedacht. Focus je vooral op de business van vandaag. Dat levert meer op is mijn ervaring. Een goed team bestaat uit mensen die elkaar aanvullen. Zo had ik het geluk dat Tjaco Naaktgeboren gelijk met mij binnenkwam. Ik heb iemand naast me nodig die een kei is in Finance en ICT. Cijfers lezen is geen probleem, maar vraag mij niet ze samen te stellen. Daarnaast waren we samen met Wilfred, Cor en Herbert Van Werven een sterk team met veel kennis op allerlei vlakken en onderling sterk aanvullend. Alle puzzelstukjes vielen op die manier heel mooi bij elkaar. Mijn ervaringen, de potentie in het bedrijf en het team als geheel paste naadloos bij elkaar.”
“De grootste uitdaging in de huidige markt voor plastic recycling is overleven.”
Visie toekomst kunststoffenrecycling
“De grootste uitdaging in de huidige markt voor plastic recycling is overleven. Als er niet eerder dan 2030 op EU-niveau aanvullende sturingsmaatregelen komen, dan hebben we wel doelen maar onvoldoende recycling capaciteit staan in Europa. Op dit moment draait iedereen in de plastic recycling negatieve resultaten. Daardoor stagneert de investering bereidheid. Je bouwt geen capaciteit bij als je een product maakt waar te weinig vraag naar is. Als je alleen afhankelijk bent van de cashflow uit je plastic recycling activiteit houd je het niet lang meer vol. Bedrijven die meerdere activiteiten hebben kunnen er nog voor kiezen om de cashflow uit die activiteiten te gebruiken. Echter dat wordt veelal ook niet langdurig gedaan. De plastic recycling industrie zit dus duidelijk in de puberteitsfase en het zal nog veel inspanningen vragen van alle partijen in de keten om de sector volwassen te laten worden. Dat kan het bedrijfsleven nooit alleen. Daar is ook de overheid heel hard bij nodig. We zijn een heel eind met recycling in Nederland, maar dat is ook mede dankzij maatregelen van de overheid. Samen optrekken is de enige sleutel tot succes. Echter we zullen waarschijnlijk nog door heel veel leermomenten heen moeten gaan. Maar nog belangrijker, welke keuzes maken we.”
Tot slot: de samenwerking Van Werven – Vangnedt
“Vangnedt en Van Werven werken al vanaf 2012 samen en daar kijk ik zeer positief op terug. De gemeentelijke markt heeft een eigen dynamiek. Alleen iemand voor harde plastics de gemeenten te laten bezoeken is niet effectief en onnodig kostenverhogend. Vangnedt heeft een veel breder pallet aan activiteiten die zij gelijktijdig aanbieden. Ik ben dan ook nog steeds heel enthousiast over de formule. Ik gun Van Werven dat nog jaren door te zetten omdat dat voor hen de meest voor de hand liggende oplossing is. Daarnaast denk ik dat jullie, Jan Wieger en Eric, ook zeer aanvullend aan elkaar zijn, zoals Tjaco dat bij mij was. Ik wens jullie dan ook veel succes en werkplezier toe!”
Vangnedt organiseert het professioneel met partner New West Gypsum Recycling (NWGR)
De partner van Vangnedt op het gebied van gipsrecycling is New West Gypsum Recycling (NWGR). Deze organisatie is wereldleider in gipsrecycling. Zo wordt bijvoorbeeld op de locatie in de havens van Antwerpen ruim 60.000 ton gipsafval per jaar verwerkt. Hier en op de locatie in Keulen (D) wordt ook het gipsafval afkomstig uit Nederland verwerkt. Voor een efficiënte afvoer vanaf uw milieustraat of locatie hebben wij de beschikking over overslaglocaties in uw eigen regio.
Efficiency en duurzaamheid gaan hand in hand
Het gipsafval dat onze partner NWGR in Antwerpen verwerkt, gaat op hetzelfde terrein het productieproces in van Saint–Gobain Gyproc en een paar uur later rollen de nieuwe gipsplaten uit de fabriek. Tussen de recycling en de productie van nieuwe gipsplaten vindt dus geen extra transport meer plaats. Deze efficiënte en op duurzaamheid gerichte werkwijze voegt extra waarde toe aan het toch al volledig recyclebare product ‘gips’. Door de ligging aan water kan het gipsafval zowel per as als per schip worden aangeleverd.
De duurzaamheidswaarde van gips
Gips kan gerecycled worden zonder waardeverlies. Hoe vaak je gips ook recyclet, het blijft zijn eigenschappen behouden en kan hierdoor oneindig als grondstof voor nieuwe gipsproducten worden ingezet. Een bijzondere eigenschap die slechts voor enkele afvalstromen van toepassing is en het is daarom van belang om het waardevolle gips niet in andere circuits terecht te laten komen.
Circulariteit in optima forma!
Bij NWGR wordt uw gipsafval binnen enkele uren verwerkt tot nieuwe gipsplaten! Gyproc heeft het Cradle-to-Cradle–certificaat gekregen en laat dat zien door het op de gipsplaten te printen. Het gips afkomstig van milieustraten kan hierdoor als nieuwe gipsplaat terugkomen in bouwprojecten binnen uw eigen gemeente of omgeving. Zo blijft het ‘dicht bij huis’ en is het volledig circulair.
NWGR en Vangnedt trekken samen op in realisatie VANG-doelstellingen en circulaire economie
- NWGR recyclet gipsafval als vervanging van primaire grondstoffen
- Betrouwbare en nuchtere partners met enorme ervaring in recycling van gips
- Gips kan door het recyclingproces van NWGR oneindig worden hergebruikt.
Samen kunnen wij ervoor zorgen dat deze waardevolle grondstof niet meer verloren gaat. Geef uw gipsafval een 2e, 3e, 4e, ….. leven!
Meer weten?
Voor meer informatie over de werkwijze plus duurzaamheids- en circulariteitinspanningen van onze partner in gipsrecycling neem hier contact met ons op!
Vangnedt en PW Container: een goed partnerschap!
Al geruime tijd zijn Vangnedt en PW Container een partnerschap aangegaan, de hoogste tijd om deze oer Hollandse containerbouwer aan u voor te stellen.
PW Container levert al ruim 35 jaar maatwerk in de containerbouw en mag zich met recht de beste containerbouwer van Nederland noemen. De ontwikkeling en productie van dit Nederlandse product vindt geheel in eigen huis plaats en door het efficiënte productieproces kunnen zij hoogwaardige containers aanbieden tegen concurrerende prijzen.
Niet alleen bouwen zij containers volgens uw specifieke wensen, ook levert PW Container diverse containers uit voorraad. Uiteraard worden alle containers voorzien van een primer en een hoogwaardige strakke aflak in de kleur van uw keuze en desgewenst voorzien van uw eigen reclame en/of logo.
Naast nieuwbouw houdt PW Container zich ook bezig met reparatie, onderhoud en modificaties van uw huidige containers. In de eigen werkplaats in Ermelo voeren specialisten deze taak dagelijks uit.
Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Vangnedt en PW Container is het bouwen van de glascontainers voor de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD). In de periodieke gesprekken met Vangnedt is ZRD geïnformeerd over de mogelijkheden en specialiteiten van partner PW Container. De specifieke kwaliteiten van PW Container pasten precies bij de oplossingen waar ZRD naar op zoek was, hetgeen heeft geleid tot de bouw van de eerste containers voor de glasinzameling. Een jaar later zijn containers gebouwd voor de milieustraten en kort daarna wederom een mooie serie glascontainers. Een huzarenstukje als het gaat om maatwerk en specifieke eisen, waarbij samen tot een perfect eindresultaat is gekomen. En hier halen zij bij PW Container hun voldoening uit!
Wij nodigen u graag uit voor een rondleiding in de fabriek van PW Container. Zo kunt u zien hoe zij de containers bouwen en kunt u kennismaken met het Nederlandse kwaliteitsproduct en de ongekende mogelijkheden. Heeft u interesse in de producten en/of diensten van onze partner PW Container? Neem dan contact met ons op via info@vangnedt.nl of telefonisch via 085 – 160 33 77, dan vertellen wij u er graag meer over!
EPS inzamelen en scheiden? Zo werkt het
Van Nieuwpoort EPS en Vangnedt tillen het inzamelen en scheiden van EPS naar een hoog en duurzaam plan
Van Nieuwpoort EPS heeft een efficiënt inzamelsysteem voor alle EPS in de markt gezet. Het concept kenmerkt zich door eenvoud en doelmatigheid en is zeer duurzaam opgezet. Van het te recyclen EPS worden nieuwe producten gemaakt, die met DUBO Keur-certificaat terug op de markt komen.
Dé manier van cradle-to-cradle werken. Ook U kunt uw EPS afval laten verwerken door Van Nieuwpoort EPS via Vangnedt.
Vangnedt actief in optimalisatie milieustraten
Naast onze core business is Vangnedt actief in de optimalisatie van mileustraten voor afval-inzamelaars en gemeenten. Wij denken actief mee over vernieuwingen en implementeren deze. Zo nemen wij zorgen uit handen.
Nog even en afval is verleden tijd
Het scheiden en recyclen van afval gaat steeds verder en als de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan zal afval binnen afzienbare tijd passé zijn. Vangnedt werkt met een aantal innovatieve recyclingbedrijven samen en levert zo ook haar bijdrage aan het verduurzamen van onze wereld. Wij zijn er fier op met deze bedrijven samen te werken en werken enthousiast mee om hun werkwijzes, concepten en oplossingen bij afvalinzamelaars en gemeentes onder de aandacht te brengen en te implementeren in hun inzameltrajecten.