“Al 43 jaar in het afval: De inspirerende loopbaan van Ton van der Giessen”

Na 50 jaar, waarvan 43 in de sector en 14 jaar bij Van Werven gaat Ton van der Giessen met pensioen, althans …. Bij van Werven!

Als één van de eerste opdrachtgevers van Vangnedt, blikken Eric Kole en Jan Wieger de With nog een keer terug op meer dan 10 jaar samenwerking met Ton van der Giessen en Van Werven.

Loopbaan in vogelvlucht

Ton is zijn loopbaan begonnen in de logistiek als heftruckchauffeur, en is vervolgens als vertegenwoordiger bij Zegwaard in de afvalsector beland. De eerste 3 jaar bij Zegwaard heeft hij vooral koude acquisitie gedaan. Uiteindelijk is hij via Boon (salesmanager) en Van Gansewinkel (sales directeur) in 1996 terecht gekomen bij Watco. Samen met nog 3 andere collega’s kregen ze de opdracht om afval- en papierbedrijven over te nemen. In de 5 volgende jaren zijn er ca. 40 overnames gedaan. Door de samenvoeging van Watco en BFI in Nederland ontstond in 2001 SITA. Daar begon hij als regiodirecteur en werd daar uiteindelijk verantwoordelijk voor SITA Nederland. Eind 2008 is hij daar gestopt en heeft in 2009 Sinestesia opgericht. In principe had Ton daar twee opdrachtgevers. Eerst SITA Duitsland en daarna Van Werven. Na een jaar als interim-directeur voor de plastic recycling activiteiten bij Van Werven actief te zijn geweest, is Ton fulltime overgestapt naar Van Werven. Daar heeft hij vervolgens nog 13 jaar als algemeen directeur/CEO gewerkt tot aan zijn recente pensioendatum.

We laten Ton aan het woord.

Episode Van Werven

“Mijn eerste kennismaking met Van Werven was met Wilfred van Werven. Wilfred vroeg of ik eens naar hun plastic recycling activiteiten wilde kijken. Hij zei ‘we doen dat nu 4 jaar en het is moeilijk om het rendabel te krijgen. Moeten we daar nu mee verder gaan of niet’. Ik heb toen vooral gekeken naar het businessmodel en op welke manier ze meer zekerheid konden krijgen voor de afzet van recyclaat. Want in 2010 was er nauwelijks nog iemand die überhaupt aan het toepassen van recyclaat dacht. In mijn advies heb ik toen aangegeven dat ze nog minimaal gedurende 1 jaar een aantal zaken moesten uitproberen en dan pas besluiten of ze ermee zouden moeten stoppen of niet. Vervolgens zeiden ze, geloof je je eigen advies? Ja? Dan moet je ons gedurende dat jaar maar helpen als directeur van deze activiteit. Na dat eerste jaar kreeg ik de vraag of ik wellicht voor meerdere jaren de periode tussen de tweede en de derde generatie van de familie als algemeen directeur zou willen invullen. Een rol die ik graag met beide handen heb aangepakt.”

“Toen ik als algemeen directeur bij Van Werven in dienst kwam was de opdracht die ik kreeg gericht op het professionaliseren en laten groeien van het bedrijf en kijken op welke plek de 3e generatie vooral gelukkig zou zijn. Dat is organisch gegaan. Ik had een stip op de horizon en de weg daarnaartoe is gaandeweg gebaand. Dat kan je nooit van tevoren helemaal uitstippelen. Interne en externe omstandigheden bepalen mede de route. In mijn interim jaar had ik wel gezien dat er veel potentie in de onderneming zat en had ik de onderneming, de aandeelhouders en de mensen die er werken beter leren kennen. En andersom ook natuurlijk. Anders hadden ze niet zomaar dat stokje aan mij overgedragen. In de 13 jaar waarin ik leiding mocht geven aan Van Werven was ik de enige statutair directeur van de holding. Anders gezegd, ze gaven het familiekapitaal wel volledig aan iemand anders in handen. Daarvoor is wederzijds vertrouwen nodig. De overdracht van Ome Jan van Werven aan mij vond plaats tijdens het 65-jarig jubileumfeest. Op de vraag hoe ik de toekomst zag bij Van Werven antwoorde ik dat over 10 jaar bij het 75-jarig bestaan Van Werven 2x zo groot zou zijn. Op dat moment was ik denk ik de enige persoon die dat geloofde.”

“Maar het allermooiste was wel de samenwerking binnen Van Werven met een prachtige groep van mensen. Dat was eigenlijk 14 jaar lang het hoogtepunt! Een heerlijk bedrijf en daarmee ook de mooiste tijd uit mijn arbeidsleven.”

Hoogtepunten en samenwerken

“Er waren meerdere hoogtepunten bij Van Werven. Bijvoorbeeld de internationalisering van de plastic recycling activiteiten en het bouwen van een hele nieuwe locatie in Polen. Zo’n proces begint dan gewoon in een restaurant met een bekende zakelijke relatie. Al brainstormend besloten we het plan eens verder uit te werken en een paar jaar verder staat er dan ineens een heel nieuw plastic recyclingbedrijf. Erg leuk om te doen. Zeker met een fijne groep van mensen om je heen. Maar ik heb ook ervaren dat ik het lobbywerk toch ook erg leuk heb gevonden. Met ambtenaren en bewindvoerders aan tafel discussiëren over wet- en regelgeving die de circulaire economie stimuleert. Door je betrokkenheid word je dan ineens gevraagd om met de koning en de koningin mee te gaan met een handelsmissie. Maar ook in landen als Kenia, India, Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië heb ik mogen meedenken hoe het businessmodel voor plastic recycling aldaar kon worden vormgegeven. Maar het allermooiste was wel de samenwerking binnen Van Werven met een prachtige groep van mensen. Dat was eigenlijk 14 jaar lang het hoogtepunt! Een heerlijk bedrijf en daarmee ook de mooiste tijd uit mijn arbeidsleven.”

“Waarom het zo goed klikte met Van Werven? Toen ik 6 jaar was woonde ik wel bij mijn ouders in de stad, maar eigenlijk ben ik 6 dagen in de week opgegroeid op een boerderij. Daar woonde mijn beste vriend. Ik schrik dus niet van een paar houten klompen. Zelf heb ik er ook een heleboel versleten. En het meehelpen op de boerderij in mijn blauwe overal heeft mij mede gevormd op een manier dat ik de cultuur van de mensen bij Van Werven begrijp. Harde werkers met een no nonsens mentaliteit.”

“Maar zonder die ‘opleiding en opgedane ervaring’ bij Watco en SITA was het me ook niet gelukt. Watco was natuurlijk een beetje een wilde tijd met al die overnames in een korte periode. SITA was veel meer gestructureerd met businessmodellen, organogrammen en budgetprocessen. Vanuit mijn ervaring heb ik wel geleerd dat een budget richting geeft, maar dat je niet te veel tijd aan het opstellen ervan moet besteden. De cijfers zijn de resultanten van de beslissingen die je in de maand ervoor genomen hebt. Je kan wel zeer gedetailleerde budgetten opstellen, maar de omstandigheden veranderen en je bent alleen maar druk om te verklaren waarom het anders is dan je had gedacht. Focus je vooral op de business van vandaag. Dat levert meer op is mijn ervaring. Een goed team bestaat uit mensen die elkaar aanvullen. Zo had ik het geluk dat Tjaco Naaktgeboren gelijk met mij binnenkwam. Ik heb iemand naast me nodig die een kei is in Finance en ICT. Cijfers lezen is geen probleem, maar vraag mij niet ze samen te stellen. Daarnaast waren we samen met Wilfred, Cor en Herbert Van Werven een sterk team met veel kennis op allerlei vlakken en onderling sterk aanvullend. Alle puzzelstukjes vielen op die manier heel mooi bij elkaar. Mijn ervaringen, de potentie in het bedrijf en het team als geheel paste naadloos bij elkaar.”

“De grootste uitdaging in de huidige markt voor plastic recycling is overleven.”

Visie toekomst kunststoffenrecycling

“De grootste uitdaging in de huidige markt voor plastic recycling is overleven. Als er niet eerder dan 2030 op EU-niveau aanvullende sturingsmaatregelen komen, dan hebben we wel doelen maar onvoldoende recycling capaciteit staan in Europa. Op dit moment draait iedereen in de plastic recycling negatieve resultaten. Daardoor stagneert de investering bereidheid. Je bouwt geen capaciteit bij als je een product maakt waar te weinig vraag naar is. Als je alleen afhankelijk bent van de cashflow uit je plastic recycling activiteit houd je het niet lang meer vol. Bedrijven die meerdere activiteiten hebben kunnen er nog voor kiezen om de cashflow uit die activiteiten te gebruiken. Echter dat wordt veelal ook niet langdurig gedaan. De plastic recycling industrie zit dus duidelijk in de puberteitsfase en het zal nog veel inspanningen vragen van alle partijen in de keten om de sector volwassen te laten worden. Dat kan het bedrijfsleven nooit alleen. Daar is ook de overheid heel hard bij nodig. We zijn een heel eind met recycling in Nederland, maar dat is ook mede dankzij maatregelen van de overheid. Samen optrekken is de enige sleutel tot succes. Echter we zullen waarschijnlijk nog door heel veel leermomenten heen moeten gaan. Maar nog belangrijker, welke keuzes maken we.”

Tot slot: de samenwerking Van Werven – Vangnedt

“Vangnedt en Van Werven werken al vanaf 2012 samen en daar kijk ik zeer positief op terug. De gemeentelijke markt heeft een eigen dynamiek. Alleen iemand voor harde plastics de gemeenten te laten bezoeken is niet effectief en onnodig kostenverhogend.  Vangnedt heeft een veel breder pallet aan activiteiten die zij gelijktijdig aanbieden. Ik ben dan ook nog steeds heel enthousiast over de formule. Ik gun Van Werven dat nog jaren door te zetten omdat dat voor hen de meest voor de hand liggende oplossing is. Daarnaast denk ik dat jullie, Jan Wieger en Eric, ook zeer aanvullend aan elkaar zijn, zoals Tjaco dat bij mij was. Ik wens jullie dan ook veel succes en werkplezier toe!”