Matrasrecycling

Onze partner: Matras Recycling Europe

MRE… en dé oplossing voor recycling van matrassen

MRE levert toegevoegde waarde in het optimaal recyclen van matrassen. Dit uit zich niet alleen in een zeer hoog recyclingpercentage (95%) maar ook in een uiterst efficiënt en uniek inzamel- en logistiek traject. MRE, bedenker van dit concept, is een jonge en innovatieve onderneming waarmee Vangnedt een perfecte samenwerking heeft opgezet.     

Ideaal concept voor milieustraten, afvalinzamelaars, zorginstellingen en hotels  

Dit innovatieve recyclingconcept resulteert in een lagere milieubelasting en betere leefomgeving.  

Via het gepatenteerde inzamelsysteem worden matrassen efficiënt ingezameld. Door deze inzamelmethode (comprimeren) wordt tot 6 x meer gewicht ingezameld en wordt bij klanten fors op opslagruimte bespaard door de toepassing van handige matraskarren. De ingenomen matrassen worden op één centrale locatie van MRE in Utrecht verwerkt. Het verwerkte materiaal wordt o.a. gesorteerd in vele soorten schuimlatex, metalen en een residustroom. Zo wordt een hergebruikpercentage van 95% gerealiseerd! 

Matrasrecycling reduceert CO2-uitstoot en nadelige milieu-effecten

Afvalstoffen hergebruiken spaart grondstoffen plus energie en voorkomt onnodige CO2-uitstoot. Ook worden afvalverbranding en storten voorkomen en daarmee nadelige milieu-effectenOnlangs heeft de CBM (branchevereniging voor interieurbouw & meubelindustrie) onderzoek gedaan naar de recyclingmethodiek van matrassen bij MRE. Uitkomst was dat de recycling van 1 matras een CO2 besparing gaf van 40 kg.  Dat betekent dat MRE een totale CO2 besparing realiseert van 20.000.000 kg!  

Door het inzetten van het unieke ECO-inzamelsysteem is het mogelijk 4 tot 6 keer zoveel tonnage mee te nemen, waardoor het aantal ritten een factor 4 tot 6 lager uitvalt ten opzichte van reguliere inzamelsystemen. Dit betekent een significante vermindering van de CO2uitstoot ten opzichte van de reguliere inzamelsystemen van 3 tot 7 kg. per matras. 

Meer over hergebruik en toepassingsmogelijkheden!

Via geautomatiseerde processen en handmatige stappen kunnevele materialen binnen het matrassen-spectrum optimaal verwerkt worden tot: 

1. PU-schuim, latex en traagschuim 

Bij het ontleden van oude matrassen komen PU-schuim, latex en traagschuim vrij, afhankelijk van het soort matras. Het vrijgekomen materiaal wordt hergebruikt als grondstof voor o.a. judomatten, koeienmatrassen, dempingsmateriaal, isolatiemateriaal, vulling voor het dashboard in auto’s, ondertapijt, enzovoort.

2. Stalen veren  

De vrijkomende stalen veren en/of pocketveren worden geheel gescheiden, waardoor het direct als staal van constante kwaliteit kan worden hergebruikt bij staalproductie.

3. Matrasomtrekken en tussendoeken 

Schoon textiel kan worden hergebruikt, niet voldoende schoon materiaal kan na reiniging voor diverse toepassingen in diverse industrieën worden gebruikt.

4. Overig  

Hoezen van pocketveren worden toegepast als secundaire brandstof in energiecentrales.

5. Restafval  

Materiaal wat niet meer kan worden hergebruikt wordt afgevoerd naar de verbrandingsinstallatie.

Uniek economisch en ecologisch inzamelsysteem 

Een uniek systeem voor gemeentewerven, retailers, hotelketens, verhuisbedrijven etc. In matraskarren worden de matrassen droog opgeslagen. Deze tijdelijke opslag is flexibel en compact. Volgens een vaste frequentie of op afroep worden de matrassen door MRE afgehaald en naar de verwerkingslijn gebracht. Door het gepatenteerde ECO-inzamelsysteem is de inzameling zeer efficiënt. Daarnaast blijven de matrassen schoon en droog, wat essentieel is voor een optimaal recyclingproces. 

 

Contact Vangnedt als u meer wilt weten  

Onze partners

Enkele referenties